<< 04/2008 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930
10.04.2008.

Femme fatale

Koja od nas nije barem jednom poželjela biti fatalna zavodnica koja će od izabranog muškarca dobiti sve što poželi? Jesmo li fatalne i znamo li kako biti?

Sam pojam fatale doslovno znači kob ili kobna, a prvi se put pojavio u francuskom jeziku i to kao femme fatale. Sličan pojam vamp ustalio se 1920-ih u Hollywoodu, a potječe od seksualnosti vampira. Fatalna žena je lik koji se često pojavljuje u književnosti i na filmu. Obično je to zavodnica koja koristi svoju moć kako bi zarobila junaka.

Zlo je uvijek prisutno, bilo u samoj fatalnoj ženi, bilo u ljubavniku ili nekoj drugoj povezanoj osobi. Njezina je ličnost tajna za muškarce, zbog čega ih privlači, ali i za nju samu.


Ljepota koja ubija

Jedna od zasigurno najpoznatijih fatalnih žena u povijesti bila je kraljica drevnog Egipta Kleopatra koja je postala poznata po svojim zavodničkim i diplomatskim sposobnostima. Uspjela je privući Gaja Julija Cezara na svoju stranu i osigurati si vlast nad Egiptom. Nakon Cezarove smrti, zavela je i Marka Antonija. Koristila je sva sredstva kako bi došla do cilja, pa je zbog vlasti dala ubiti i vlastitog brata.

Zasigurno ste čuli za najpoznatiju špijunku svih vremena čijim se ženskim čarima nisu mogli oduprijeti ni čuvari najvećih vojnih tajni. Ozlogašena Mata Hari (pravim imenom Margaretha Zelle) rodila se u Nizozemskoj, a u Parizu počela nastupati kao egzotična plesačica, plešući uglavnom potpuno gola. Njezini ljubavnici dolazili su redom iz njemačke, francuske i ruske vojske.

Prije nego su je smaknuli poslala je poljubac streljačkom vodu, a zadnje su joj riječi bile: 'Merçi, monsieur'!


Pišem ti pjesme, zla ženo...

Mnogi su pjesnici stihove i stihove posvetili patnji i uništenju do kojih ih je dovela njihova fatalna žena. Tako najmračniji od svih pjesnika Charles Baudelaire piše 'I meni je draga u očaju slijepom, čak i ta hladnoća što te čini lijepom'.

Oscar Wilde tvrdio je da je vrhunac romantike kada neko počini samoubistvo iz ljubavi. Ruski pjesnik Sergej Jesenjin obožavao je svoju suprugu Isadoru Duncan i nakon njezine tragične smrti odlučio si je oduzeti život. No nije uvijek bio tako romantičan. U svojoj pjesmi 'Krčmarska Moskva' piše 'Nek i drugog ljubi kao mene, to podbuhlo ali lijepo smeće'.

Mit o fatalnoj ženi intrigira i inspirira. Sjetite se ledene Sharon Stone u 'Sirovim strastima' ili prelijepe Nikite koja postaje stroj za ubijanje? Fatalnih ženskih likova nisu pošteđene ni daske koje život znače, pa tako i najizvođenija opera svih vremena, Bizzetova Carmen, na središnje mjesto postavlja femme fatale ciganskog svijeta čija strast ubija i uništava. Ljudi su oduvijek voljeli teme o ljubavi i smrti.


Mit ili zbilja?

No dobro... Možda o nama niko nije napisao poeziju koja će se čitati kao obavezna lektira, no jesmo li fatalne za svoje muškarce? Jesu li za nas spremni voditi ratove kao zbog Helene Trojanske? I želimo li mi to uopće?

Stara kineska poslovica kaže 'Pazi šta želiš, jer želje se ostvaruju'.
I vi, drage, dobro pripazite do koje granice idete sa zavođenjem i kakav je muškarac kojega zavodite. Pazite šta tražite, jer bi to mogle i dobiti, a kasnije požaliti.

Ljubav je iracionalna, slijepa i ponekad zbog nje radimo čudne stvari. Sa zaljubljenim čovjekom se ne smijete igrati ako niste spremne za posljedice. Jer tamo gdje caruje ljubav, razum se odavno odselio.

I zato ne tugujte ako vi niste Femme Fatale za svoje muškarce. One nose tragične sudbine, a to onima koje volimo zapravo ne želimo.

Mudrost dana

Kad jednoj ljubavi dođe kraj, slabići kukaju, energični smjesta pronađu novu ljubav, a pametni su je već odavno imali u rezervi.


Klikni za pregled velike slike

H Next Party


511584