<< 04/2008 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930
03.04.2008.

Je li jedina prava ljubav ona neostvarena?

Svi imamo barem jednu neostvarenu ljubav koje se rado sjetimo. Sjećate li se kada ste jedva čekali zvuk zvona u školi kako bi na školskom hodniku vidjeli nju ili njega? Ili vrućih ljetnih večeri kada ste se prešetavali ulicom s prijateljima nadajući se da će se vaša simpatija pojaviti negdje u blizini?

Škola je završila, ljeto je prošlo, ništa se nije dogodilo, ali vi se i dalje ponekad sjetite te neostvarene ljubavi i osmijeh se pojavi na licu u trenu. I možda se pitate : 'A što ako je to bilo to i ja sam propustio-la ljubav svog života?


 


Ljubav kroz ključanicu?

Je li jedina prava ljubav ona neostvarena? Mladi Renato Amaroso u filmu Giuseppea Tornatorea 'Malena' provodi djetinjstvo prateći Malenu (Monica Belucci) na svom biciklu. Ona zauvijek ostaje njegova opsesija, pa i na kraju filma kaže: 'Volio sam mnoge žene ali nijednu kao Malenu'.

Austrijski književnik Stefan Zweig u svojoj noveli 'Pismo nepoznate žene' opisuje bezvremensku ljubav djevojke koju njen izabranik ne primjećuje. On je egocentrični umjetnik koji živi u njenoj zgradi, a ona provodi dane i noći gledajući kroz ključanicu samo da bi ga ugledala na hodniku. Kad se konačno upoznaju, on je do idućeg susreta već zaboravi. A ona ga i dalje voli do kraja života... Šmrc...

Čini li vam se da su najveći pjesnici uvijek pisali o platonskoj ljubavi i veličali je kao netaknutu i čišću od one 'konzumirane'? Tako portugalski pjesnik Fernando Pessoa u svojoj pjesmi o Lidiji pjeva 'kako samo želi sjediti uz nju na obali rijeke, znajući da bi se mogli poljubiti ali radije neće, jer želi da je se uvijek sjeća bez mržnje u srcu kako samo sjede kraj rijeke'.

'Uvijek izgleda lijepo ono što se nije ostvarilo' (M. Selimović: 'Derviš i smrt')

Kada prekinemo dugogodišnju vezu ili brak, iza nas obično ostaje osjećaj gorčine, ljutnje ili ravnodušnosti. Kada pomislimo na osobe koje smo ostavili u prošlosti, obično se najprije sjetimo loših stvari koje su nam napravili. Kod neostvarene ljubavi stvari su nešto drugačije, pa nas obično obuzme sreća što još uvijek negdje postoje iako nisu s nama. Iako bi nas možda i nerealizirana ljubav povrijedila (da je dobila priliku biti realizirana), čini se da uspomena budi u nama posljednju čežnju za idealnim koju ne želimo ugasiti.

Mudrost dana

Kad jednoj ljubavi dođe kraj, slabići kukaju, energični smjesta pronađu novu ljubav, a pametni su je već odavno imali u rezervi.


Klikni za pregled velike slike

H Next Party


511584