<< 03/2008 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
25.03.2008.

Umjetnost vezanja

Na dalekom istoku već je stoljećima poznata tehnika o kojoj se na zapadu još uvijek šapuće u zatvorenim krugovima: SHIBARI, umjetnost (erotskog) vezivanja užetom.

Shibari se smatra nečim puno većim od same tehnike vezivanja čvorova - on se temelji na umjetnosti i naglašava ljepotu tijela.

Ko god da je pomislio da bi prakticiranjem shibari-a iskusio sadomazohističko iskustvo ili naučio lekciju iz dominiranja na jednoj i podložnosti na drugoj strani, griješi.

Za one iskusne to je način života.

Naravno, potieče iz Japana, no pristalica, majstora i učenika ima po cijelom svijetu.

Zapadu je to modni kapric dok je Istoku to prije svega stanje duha, filozofija i spiritualno (čak visokoerotsko) iskustvo koje moćno nadilazi goli fizis.

O čemu se u stvari radi?

Riječ je o upotrebi užadi koju treba s velikom preciznošću vezati tačno tako da pritisnu tačke chi, odnosno merdijane i tačke koje upotrebljavaju majstori akupresure i shiatsua..

U doslovnom prijevodu shibari znači «zaviti u uže» i predstavlja tehniku stariju više od hiljadu godina.

U početku je upotrebljavan kako izrazito vojnička tehnika, no s vremenom je razvio erotsku funkciju.

Jedino oni koji posjeduju pravo znanje, a nazivaju ih sensei, mogu podučavati druge.

U Japanu ih ima tek nekoliko a u Europi samo jedan - Nizozemac.

Cilj shibarija je postizanje više razine svjesnosti i duhovnosti. Mnoštvo tehnika i položaja koje postoji u shibariju neiskusnima mogu biti veoma opasni pa čak i smrtonosni.

Zapadnjaci, laici, usprkos mnogim upozorenjima, osnivaju klubove i udruge, objavljuju napola pornografske slike na web stranicama. Za njih je to doživljaj dominacije kod koje jedan od spolnih partnera veže drugog.

Istočnjačke kulture, Japan, nije zatrla dogma Katoličke crkve i oni ne poznaju tzv. «izvorni grijeh» te su razvili mnogo slobodniju spolnu praksu.

Uže je omogućilo seksualno eksperimentiranje u civilizaciji u kojoj je podređenost žena bila pravilo. Na prvi pogled se to vezivanje užadima čini grubo, no u spretnim rukama može partnerima pružiti veliki užitak, a mnogi čak misle da tako savinuto i pasivizirano žensko tijelo djeluje poput vrhunskog umjetničkog djela i visoko je estetizirano.

U japanskim seks-šopovima (fuzokiji) mogu se kupiti pomagala za shibari te odgovarajući priručnici. Pomagala i rekviziti, uz uže, su i vibratori, četke i četkice, svijeće za igru s vrućim voskom, spekulum za širenje vagine, anusa...

Svakako treba naglasiti da na shibari niti jedna žena nije prisiljena, već to radi potpuno dragovoljno.

Prema nekim istraživanjima, Japanke erotiku poimaju drugačije od žena sa Zapada. Takav način razmišljanja je nastao uslijed drevne istočnjačke kulture u kojoj su žene do prošlog stoljeća bile strogo podređene.

Spolno ponižavanje i prakse koje su s njime povezane one sada shvaćaju kao posve normalan i sastavni dio erotske igre.

Mudrost dana

Kad jednoj ljubavi dođe kraj, slabići kukaju, energični smjesta pronađu novu ljubav, a pametni su je već odavno imali u rezervi.


Klikni za pregled velike slike

H Next Party


511584