<< 03/2008 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
21.03.2008.

Masaža

Masaža je jedan od najstarijih oblika terapeutskog iscjeljivanja, a primjenjuje se vjekovima Zbog nepotpunog poznavanja čovjekove fiziologije i anatomije, sve su klasifikacije i teorije bile nepotpune jer se većina njih nije oslanjala na znanost, već je bila proizvod religioznih i mističnih zabluda. Tek u zadnjoj četvrtini 19. st. započela je znanstvena razrada i istraživanja fiziološkog djelovanja masaže na ljudski organizam. Prema cilju primjene danas masaže dijelimo na: medicinsku, sportsku i kozmetičku. Najčešći zahvati na sportsko-medicinskoj su glađenje, trljanje, gnječenje i vibracija. Različitim mehaničkim draženjem kože vršimo djelovanje na: nervni sistem, cirkulaciju krvi, izlučivanje različitih žlijezda, na tonu glatke i poprečno-prugaste muskulature, lokomotorni sustav, unutrašnje organe i dr. To znači da je djelovanje masaže dvojako: mehaničko - dosta je ograničeno i refleksno - bogato je i raznovrsno.

Zbog današnjeg načina života Vaše tijelo traži posebnu njegu. Vješte ruke naših kozmetičarki vratiti će Vašem tijelu izgubljenu energiju laganom masažom, a izgubljeni sjaj kože neizostavnom njegom hranjivim, hidratantnim ili vitaminskim kremama ili esencijalnim uljima.
Vi samo lezite, opustite se i dopustite ugodnim mirisima esencijalnih ulja da obnove Vaš duh i pozitivno utječu na oblikovanje Vašeg tijela
Pročišćava cijelo tijelo i um. Za masažu uporabljavamo ulja najveće kvaltete, zbog što boljeg učinka na kožu.

Učinak na čovjekovo zdravje: poboljšava protok krvi, opušta mišiće, poboljšava probavu i stimulira limfni sistem poboljšava izlučivanje intenziviranje i produžavanje vremena samog treninga i povećavanje sportske moći. Masaža omogućava brže i potpunije odstranjivanje svih nepoželjnih ili štetnih posljedica zbog pojačane fizičke aktivnosti. Masaža je indicirana kao neophodna kod svih sportova i svih sportaša. Zato je potrebno u svim programima za treniranje pojedinih sportaša ili grupa, racionalno i kontinuirano predvidjeti i upotrebu masaže.

Fiziološko djelovanje sportske masaže je slično kao i fiziološko djelovanje obične masaže. I ovdje se koriste klasični zahvati, ali su oni posebno modificiranii za primjenu na sportašima. Organizacija masaže, kao i uvjeti za njeno održavanje bitno se razlikuju od terapeutske masaže. Posebno su bitno različiti prostor za masiranje i maserovo ponašanje. Masaža sportaša se mora prilagoditi specifičnim okolnostima sporta, kao i terenu (svlačionica, ring, strunjača ili sl.).
Sportsku masažu treba prilagoditi potrebama treninga, takmičenja ili priprema. Primjena glađenja u terapeutskim ili sličnim uvjetima je neminovna kao uvod. U sportskoj masaži je ovaj zahvat nepotreban. Njegova eventualna primjena treba biti na granici lakog trljanja. U stvari, u sportskoj masaži vrši se integracija glađenja i trljanja. Trljanje u sportskoj masaži ide u pravcu muskulature. Trljanje u klasičnoj masaži ide u pravcu limfnog i venskog sistema. Najvažniji i najprikladniji zahvat za ovu masažu je gnječenje, sa veoma jakim intenzitetom. Najčešće se primjenjuje dvojno prestenoidno gnječnje. Vibracija se takoder dosta upotrebljava. Ona se ovdje karakterizira velikom amplitudom, a malom frekvencijom.

PARCIJALNE MASAŽE
Opuštajuća masaža glave, vrata i ramena
Masaža koja oslobađa napetost i otklanja stres.
Parcijalna masaža leđa, vrata i glave ili nogu
Intenzivna masaža na problematičnom dijelu, otklanja umor, napetost i donosi olakšanje.
Masaža glave, lica i dekoltea


Opuštajuća masaža koja njeguje, otvara pore i potiče mikrocirkulaciju.
Masaža povećava dobre strane vježbe. Masirati možemo određene celulitne otekline na pojedinim područjima tijela kako bi smo direktno djelovali na cirkulaciju krvi. Posebno pomaže onim dijelovima tijela na koje se teško utječe vježbanjem kao što je unutrašnja strana koljenja ili gornji vanjski dio bedara. Masažom se može tacno prići ugroženom području i prilagoditi intenzitet dodira individualnim pristupom.

Mehaničko se manifestira u čišćenju površinskog sloja kože, od izumrlih stanica, nakupljenih izlučevina masti, prašine, znoja i dr. Kada se te štetne tvari odstrane, otvaraju se pore znojnih i masnih žlijezda. Time se omogućava bolje izlučivanje i disanje kože. Prema tome, mehaničkim djelovanjem poboljšava se protok u venskom i limfnom sustavu te kao rezultat mehaničkog trijanja povećava se i temperatura kože ,u početku su ju koristili samo narodni iscjelitelji. Početkom prošlog stoljeća česti naziv za refleksoterapiju bio je ZONSKA TERAPIJA, a jedan od prvih koji je koristio tai naziv bio je dr. Fitzgerald iz Amerike koji je ovu terapije koristio kao jedan oblik anestezije kada je obavljao male operativne zahvate te pri olakšavanju bolova kod porođaja. Dr. George Starr White i dr. Riley bili su takoder jedni od pionira u proučavanju refleksoterapije, a njihova učenica Eunice D. Ingham počela je širiti ovu metodu diljem SAD-a otpadnih tvari iz organizma.

Gotovo sve metode masaže potiču bržu cirkulaciju, a time se ubrzava i izmjena tvari u tijelu. Vraća se elastičnost, a koža se "nahrani". Nakon dobre masaže osjećamo se svježe, poletno, nekako lakše. Mišići su nam opušteni, prijašnja zategnuća nestaju, a ostaje osjećaj da čitava koža diše. Mehaničko dejstvo masaze se manifestira u čišćenju površinskog sloja kože, od izumrlih stanica, nakupljenih izlučevina masti, prašine, znoja i dr. Kada se te štetne tvari odstrane, otvaraju se pore znojnih i masnih žlijezda. Time se omogućava bolje izlučivanje i disanje kože. Prema tome, mehaničkim djelovanjem poboljšava se protok u venskom i limfnom sustavu te kao rezultat mehaničkog trijanja povećava se i temperatura kože

Izmedu sportske i terapeutske masaže se ne može odrediti neka precizna granica. One se prvenstveno medusobno razlikuju u pogledu intenziteta masiranja. U sportskoj masaži se upotrebijavaju specijalni zahvati koji imaju za cilj bržu i potpuniju pripremu sportaša za trening, Time se omogućava bolje izlučivanje i disanje kože. Prema tome, mehaničkim djelovanjem poboljšava se protok u venskom i limfnom sustavu te kao rezultat mehaničkog trijanja povećava se i temperatura kože održavajući brojne seminare i radionice. S vremenom metoda je zbog izuzetnih pozitivnih efekata dobila i naučna priznanja. Time se njena primjena počela sve više izučavati i u suvremenoj medicini te je i prihvaćena u potpunost,i kao i akupunktura, iako nema dovoljno jasnih objašnjena o principu njenoga djelovanja.

U refleksoterapiji koriste se samo ruke, odnosno pritisak prstima na refleksna područja koja se nalaze na stopalima. Područja i točke na stopalima koje odgovaraju odredenim organima u tijelu bit de osjetljivija, a ponekad i vrlo bolna, ovisno o poremećaju i blokadama energije u dotičnim organima. Tretmanom refleksologije te se neravnoteže mogu otkloniti, a pored toga tretman je idealan za cjelokupnu revitalizaciju organizma. Tretman refleksoterapije može biti izvrstan način dijagnosticiranja energetskog stanja pojedinih organa i organizma u cjelini. Kod refleksoterapije važno je poznavati 10 osnovnih zona koje uzdužno dijele tijelo sa svake strane medijalne linije. Pored stopala refleksne točke nalaze se na dlanovima i glavi pa se često kombinira rad na stopalima i rad na dlanovima ili rad na glavi. Takoder mogu se obradivati samo dlanovi ukoliko stopala imaju neke akutne upalne procese ili druga oboljenja. Jedna od prednosti refleksoterapije je što je široko primjenjiva - može se izvoditi na malim bebama, ali isto tako i kod odraslih osoba u poodmakloj dobi. Važna prednost reflekosterapije je i njena mogućnost rane dijagnostike jer refleksoterapeut može uočiti područja u kojima je zastoj energije ili blokade puno prije nego što se pojave simptomi bolesti.
Prilikom masaže u cilju otkrivanja bolnih točaka treba obratiti posebnu pažnju na pojavu tupog ili oštrog bola. Ukoliko je bol oštar i prodoran (npr. pri povrijeđenom stopalu), onda je bol lokalnog karaktera dok je duboka i tupa bol odraz bolesnog organa koji se nalazi u toj zoni stopala.


Kako se tretman izvodi?

Klijent može sjediti iii ležati. Terapeut nakon zagrijavanja stopala raznim rotacijama i blagom masažom prelazi na specifične točke koje masira jagodicama prstiju u kružnim kretnjama. Svaku bolnu točku treba masirati oko pet minuta. U početku je bol jaka, a kasnije postaje sve manja i tupija do potpunog nestanka. Rezultat je pokretanje energije u organima gdje energija nije slobodno protjecala ili slabijenje dotoka energije u organima koji su imali višak energije.Blagi pritisci terapeuta imaju analgetički efekt, odnosno smanjenje i nestanak bola. Pri izrazito jakom efektu masaže javlja se uzbudenje u čitavom organizmu što je dobro kod stanja premora, malaksalosti, opće revitalizacije organizma i za poboljšanje pamćenja i koncentracije. Jedan cikius terapija obuhvaća 10-20 tretmana u trajanju 30-45 minuta svakodnevno tokom 10 ili 20 dana.Reflekosterapija je izuzetna metoda prevencije i preporuča se jedan puta tjedno za održavanje zdravog organizma. Ostale dobrobiti: stimuliranje metabolizma, eliminiranje toksičnih tvari, stimuliranje različitih žlijezda s unutrašnjim izlučivanjem, smanjenje glavobolje, smanjenje bolova u leđima, smanjenje menstrualnih tegoba.

Mudrost dana

Kad jednoj ljubavi dođe kraj, slabići kukaju, energični smjesta pronađu novu ljubav, a pametni su je već odavno imali u rezervi.


Klikni za pregled velike slike

H Next Party


511584