<< 03/2008 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
14.03.2008.

Kako prepoznati nasilnika?

Suocene sa ovakvim temama zene cesto odmahuju u nevjerici da bi se to njima moglo ikada dogoditi. Potrebno je sto prije odagnati mit o tome da muskarci koji pribjegavaju nasilju uvijek imaju nasilnicki izgled. Ljudi koji vec godinama rade u prihvatilistima za zlostavljene zene upozoravaju da nasilnike nije lako prepoznati i da je najveci problem za zene da priznaju same sebi da je osoba koju vole bolesna.

Zakljucak je da ti muskarci imaju neke zajednicke crte i osobine, te da se nasilnici ipak mogu prepoznati, ali je potrebno raspoznati znake. Nevjerica i negiranje istine dio su svakog procesa koji povezuje lose stvari sa osobom do koje nam je stalo. Zdrav razum mora nastupiti prije nego sto je suvise kasno za ispravku.

Znak 1
Na pocetku veze on ubrzava napredovanje vaseg odnosa. Prerano predlaze i insistira na nekim stvarima kao sto su useljavanje u istu kucu, ili brak, postavljajuci situaciju tako da se ti predlozi cine kao obaveze.

Znak 2
Koristi fraze kao sto su "zauvijek zajedno", "uvijek" ili "bez obzira na sve", cime vama otezava situaciju da malo usporite korake u vasoj vezi.

Znak 3
Hvatate sebe da odbacujete sumnje i bojazni koje mogu varirati od strepnje da vas on moze povrijediti do nejasnog osjecanja da nesto nije u redu. Zene se ponekad u ovom stadijumu odlucuju na povjeravanje bliskoj osobi, ali svaku objektivnu kritiku odbacuju "slijepe od ljubavi".

Znak 4
On pati od promjena raspolozenja. Ponekad pazite kao da hodate po staklu jer nikada ne znate zbog cega ce se naljutiti i sta ce vam zamjeriti. Zene cesto pripisuju ovakvo ponasanje nekom problemu koji ga tisti. Istina je da nervozan covjek ne moze da kontrolise svoj bes.

Znak 5
Postaje bolesno posesivan. Ljubomoran je na sve i svakog ko vas moze necim zadrzati dalje od njega i trazi da mu se pravdate za svaki minut proveden bez njega. Zene su sklone romantiziranju situacije. One ponekad ovo ispitivanje vide kao njegovu zastitu, a ljubomoru kao znak ljubavi.

Znak 6
Cesto je verbalno uvredljiv, koristi prijetnje da bi vas ubjedio da je ono sto on govori ispravno. Povreduje vas, postiduje i koristi siledzijski jezik u raspravama. Sve vise ogranicava vasu slobodu.

Znak 7
Lomi stvari ili udara o sto dok se raspravlja sa vama i koristi simbolicko nasilje kao sto je cijepanje slika ili unistavanje vasih licnih stvari.

Znak 8
Ne prihvata odbacivanje, odbijanje. Sto se njega tice vasa veza je gotova tek kad on tako odredi.

Znak 9:
Povezuje sve u svom zivotu sa vama, npr. "Bez tebe ne bi bilo smisla zivjeti". To nije ljubav, to je opsesija.

Znak 10
Koristi novac da vas kontrolise.

Znak 11
Minimizira svoje nasilnicke incidente na razlicite nacine, bilo da umanjuje njihov broj "desilo se samo jednom", ili intenzitet "malo sam te dodirnuo, a ti...". Ubjeduje vas da nije nasilna osoba i da ste za lose stvari koje se desavaju izmedu vas vi podjednako krivi.

Znak 12
Krivi druge za svoje ponasanje. Najcesce ima tuznu pricu iz detinjstva ili krivi vas kako umijete mnogo da ga nasikirate. U svakoj zeni postoji majcinski instinkt pa zbog toga ova prica cini da vam njega bude zao i da opravdavate njegove postupke, jer "nije on kriv".

Znak 13
U kriznim situacijama moli za oprostaj, kune se da se to desilo zadnji put, prijeti samoubistvom, i slicno. Nasilnici su skloni samopovredivanju, a ako se lose osjecaju, uzrok pripisuju sikiraciji zbog svega sto mu radite.

Pazljivo, stalozeno i razumno postupajte i zapamtite da vas niko nece bolje zastititi od vas samih.

Mudrost dana

Kad jednoj ljubavi dođe kraj, slabići kukaju, energični smjesta pronađu novu ljubav, a pametni su je već odavno imali u rezervi.


Klikni za pregled velike slike

H Next Party


513902